diumenge, 27 d’abril del 2014

Recull de Cartes publicades a mitjans de comunicacio i rebudes de institucions

    Carta del Departament de Cultura:

Benvolgut Sr. Ettinghausen,

  Hem rebut i agraïm el seu correu electrònic amb data 20 d’abril. Efectivament, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura està assabentat de tots els moviments relatius a la nova Biblioteca Comarcal de La Bisbal d’Empordà. El nostre posicionament és recolzar a l’Ajuntament de La Bisbal en la línia d’intentar que la sentència del Tribunal Superior de Justícia no s’executi.

  Coneixem la gravetat del problema i compartim amb el Regidor de Cultura de La Bisbal i amb l’Assessoria Legal de la Diputació de Girona, els passos per intentar trobar una solució alternativa a la sentència. Per part nostra, estem intentant ser el màxim de flexibles amb l’ajuda econòmica atorgada i estem oberts a les col·laboracions amb l’Ajuntament.

  Som ben conscients del greuge que suposa l’execució de la sentència i seguim amb atenció els moviments ciutadans de protesta que s’estan generant a La Bisbal.

Quedo a la seva disposició per parlar-ne amb més detall.

Cordialment,

    Joan Pluma i Vilanova

     Director general



        Carta publicada a l'Ara i a El Punt (1.5.14), i al Diari de Girona (2.5.14):

  La solució 

 La flamant Biblioteca Comarcal de la Bisbal d’Empordà està sentenciada a ser enderrocada, abans tan sols d’haver-se inaugurat, perquè els arquitectes van incomplir les normes municipals. Segons diuen, un cop enderrocada, l’Ajuntament podria canviar les normes i es podria tornar a construir exactament el mateix edifici, i al mateix lloc, sense cap problema. Si la biblioteca s'enderroca, suggereixo que, en comptes de reconstruir la Bibilioteca Comarcal, s’hi construeixi un Manicomi Comarcal, que molta falta sembla que fa.
    Carta publicada a El Periódico, 23.4.14:

Biblioteca fantasma

 A la Bisbal d'Empordà se celebrarà el dia de sant Jordi davant d'una flamant biblioteca comarcal sentenciada a ser enderrocada, a un cost d'uns dos milions d'euros de diner públic. Tot mercès a embolics, incompetència i tossuderies, i a manca de seny, de sentit comú i de visió de futur. ¡Visca l bogeria!

    Carta publicada al Diari de Girona, 2.3.14:
  
La Bisbal

  Quedar bé com mal. Fa més de mig segle que conec i estimo la Bisbal d'Empordà, però mai no havia entès per què es deia: "A la Bisbal tant se'ls en fot quedar bé com mal". Doncs, ara sí. La Bisbal no ha tingut mai una biblioteca pública com cal, sinó petits racons inadequats improvisats. Fa un parell d'anys es va començar, finalment, a construir la que havia de ser la Biblioteca Comarcal, però el propietari del solar va dissentir de la indemnització que li va oferir l'Ajuntament i, quan la nova estructura ja estava gairebé acabada, va denunciar que l'edifici no complia les normes del POUM. El TSJC li va donar la raó, i va ordenar que es demolís parcialment l'edificació. Ara ja fa més d'una any que no s'hi treballa.


  Si algun dia s'hi torna, s'haurà de fer pràcticament des de zero, i sense les subvencions que ja s'han gastat i potser s'hauran de tornar. Ara cal donar suport a la plataforma A la Bisbal una biblioteca com cal perquè, d'aquí uns anys, els visitants a la Bisbal no hagin de preguntar: "La Bisbal, on és la Comarcal?"
  
    Carta publicada a l'Ara, 1.3.14:

  Una biblioteca com cal
  
  La Bisbal no ha tingut mai una biblioteca pública com cal, sinó petits racons inadequats improvisats. Fa un parell d'anys es va començar, finalment, a construir la que havia de ser la Biblioteca Comarcal, però el propietari del solar va dissentir de la indemnització que li va oferir l'Ajuntament i, quan la nova estructura ja estava gairebé acabada, va denunciar que l'edifici no complia les normes del POUM. El TSJC li va donar la raó, i va ordenar que es demoleixi parcialment l'edificació. Ara ja fa més d'una any que no s'hi treballa.
Si algun dia s'hi torna, s'haurà de fer pràcticament des de zero, i sense les subvencions que ja s'han gastat i potser s'hauran de tornar. Ara cal donar suport a la plataforma A la Bisbal una biblioteca com cal perquè, d'aquí uns anys, els visitants a la Bisbal no hagin de preguntar: "La Bisbal, on és la Comarcal?"

   Carta publicada al Diari de Girona i al PuntAvui 4.9.14
   
   50 segles!
   Diuen que la creació de biblioteques data dels temps remots de l'imperi assiri, més de 30 segles a. C., així que la capital del Baix Empordà hi arriba amb 50 segles de retard. A la Bisbal, ara fa més d’un any i mig que la Biblioteca Comarcal, nova de trinca, està  paralitzada, sense ni tan sols haver-se inaugurat. L'edifici està amenaçat amb ser enderrocat, perquè incompleix mínimament les normes urbanístiques vigents. Arribem amb 50 segles de retard i, si al jutge que ara li toca decidir definitivament sobre el seu futur no posa el bé públic per damunt dels pocs centímetres que li falten a l'entorn de l'edifici per complir les normes corresponents, l'haurem espifiada de debó. L'enderroc de la Biblioteca representaria el malbaratament d'uns dos milions d'euros de diner públic, la pèrdua d'una entitat fonamental per a l'esdevenidor de la comarca, i una vergonya descomunal.

Carta publicada al Diari de Girona i al PuntAvui 15.11.14

La Biblioteca Comarcal

18/11/14 02:00 - HENRY ETTINGHAUSEN

   Segons explica Joan Puntí (El Punt Avui, 15/11/2014), sembla que el jutge responsable de l'execució de la sentència que obliga a enderrocar parcialment la nova Biblioteca Comarcal de la Bisbal, encara sense inaugurar, estaria disposat a evitar-ne l'enderroc si el denunciant, el senyor Josep Sabater, donés per executada la sentència. Al mateix article, es consigna l'opinió de la portaveu de la plataforma Pro Biblioteca, segons la qual al denunciant li és indiferent l'incompliment de l'edifici amb les normes vigents, i que el seu únic interès és la dimissió de l'exalcalde Lluís Sais.
   Crec que som moltíssimes les persones que no entenem com pot ser que algú pugui posar tan per sobre del bé públic el seu particular afany per perseguir un altre individu. Jo senzillament no comprenc que el senyor Sabater pugui estar tan determinat a passar a la història per haver aconseguit un acte vandàlic d'aquestes dimensions. Si ell vol, encara és a temps de repensars'ho. I si no vol, al meu entendre haurà demostrat un total menyspreu envers tots els bisbalencs i tota la gent de la comarca.

La Pera (Baix Empordà)

Carta enviada a Federico Mayor Zaragoza exdirector general de la Unesco i president de la fundació Cultura por la Paz


Buenos días: Nos dirigimos a usted como movimiento ciudadano que nos hemos movilizado contra el derribo de una parte de la biblioteca comarcal de la Bisbal d'Empordà que está casi terminada.
Quisiéramos que supiera que los habitantes de la Bisbal y cercanías no hemos disfrutado de este bien cultural. Todos los pueblos grandes de la provincia han ido construyendo su biblioteca y nosotros ahora que ya casi la veíamos finalizada y cuando ya podríamos disfrutar de este bien cultural, nos hemos encontrado que se ha judicializado y enmarañado tanto que estamos perplejos y quisiéramos que alguien cuerdo como usted pusiera orden ante tanto desbarajuste.
Tenemos unas 3000 firmas contra el derribo de una parte de la biblioteca, que han apoyado un Manifiesto.
Tenemos por una parte un denunciante el Sr. Sabater , al que le expropiaron los terrenos donde se ha construido la biblioteca. En un principio el ayuntamiento le ofrecía poco dinero, pero al final le pagó lo que acordaron los tribunales. Este señor está asesorado por el Sr. Romaguera exalcalde socialista de La Bisbal que quedó desbancado por un rival político el Sr. Sais -promotor de la biblioteca- que es de Esquerra Republicana. 
Bueno, el Sr. Sais como alcalde no se ajustó correctamente al Plan urbanístico y por un problema de 2 metros y con una sentencia judicial firme del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya dos paredes de la biblioteca se tienen que demoler.
En este desafortunado litigio hay una motivación política y la finalidad última del demandante es obligar al Sr. Sais a dimitir, no ya de alcalde (que ya no lo es por una moción de censura de otros grupos) si no de concejal o de político. Hay también odios personales, el Sr. Romaguera y los padres del Sr. Sais tienen una empresa conjuntamente y el Sr. Sais ha trabajado muchos años para el Sr. Romaguera.
El Sr. juez con quien hemos hablado nos ha dicho que si la parte demandante da por ejecutada la sentencia ésta se da por cumplida y el derribo no se tiene que ejecutar.
Ninguna de las dos partes da su brazo a doblar.
Por una parte tenemos el despilfarro de dinero público 1.500.000 euros y el derribo costaría 600.000 euros y por otra que los perjudicados en este litigio somos el pueblo de la Bisbal y alrededores que nos quedamos sin biblioteca durante mucho más tiempo (si se empiezan a poner recursos hasta llegar al supremo parece que tenemos para 10 años, como mínimo) y además tenemos que pagar con nuestros impuestos el derribo y posterior reconstrucción en el mismo lugar (porque parece que el nuevo POUM legalizará la situación irregular de la biblioteca).
Así que por favor, ayúdenos.!

Creemos que usted sería un buenísimo mediador!

Muchas gracias por la paciencia de leer este escrito


2 comentaris:

  1. Mes suports per l'ONG de l'ajuntament -no-enderroc-.

    Ara la del de professió arxipolitic,( ex-alt carrec de la Diputacio de Girona (del govern de Madrid aquí) , ex-regidor d'urbanisme de la capital i transfuga (del PSC a CiU)) Joan Pluma.
    Un curriculum encara curt i que ens amplia el Punt del 19-01-11.

    “..... del seu pas per l'àrea d'Urbanisme es recordarà la seva gestió del xalet Tarrús, que va costar 1,5 milions d'euros als ciutadans de Girona, i el seu suport al polèmic pavelló de la Devesa, contestat a nivell popular i que tampoc no es farà. “

    Estu segurs que amb amics com aquests no tiraran a terra la biblitoteca?.


    ResponElimina
  2. "......compartim amb el Regidor de Cultura de La Bisbal i amb l’Assessoria Legal de la Diputació de Girona, els passos per intentar trobar una solució alternativa a la sentència".

    Podrien, si us plau, COMPARTIR amb la resta de la població el contingut d'aquests PASSOS de la "solució alternativa a la sentencia" sr. Pluma?.

    ResponElimina